3 olika typer av verktygsspårning

2021-11-08

Spårning för utrustning och handverktyg är brett, och det finns en rad olika teknologier och funktioner. Detta kan göra det utmanande att komma igång och se de omedelbara fördelarna verktygsspårning och verktygshantering såsom: Omedelbar kontroll över verktygskostnader och verktygsanvändning. Färre borttappade och förlorade verktyg. Verktyg som håller längre, med regelbundna serviceintervall.

Verktygsspårning - anläggningsmaskiner, fordon och handverktyg

Digitala verktyg och appar gör att du kan ta nästa steg i den digitala transformationen av ditt byggföretag. Som en säger inom sporten: för att kunna ta ert företag till nästa nivå, måste ni redan spela på nästa nivå. För att växa och kunna ta in ännu större och mer komplexa projekt måste ni redan ha processer på plats för att stödja det arbetet redan innan ni fått in de.

I det här blogginlägget går vi igenom de tre viktigaste teknologierna för utrustnings- och verkstygsspårning som de flesta spårningsföretag erbjuder:

 1. GPS och GSM spårning för fordon och tunga maskiner. Detta är vad de flesta tänker på när de hör "spårning". En fysisk batteridriven enhet med GSM- och GPS-funktion som fästs med hjälp av epoxi eller bultar/skruvar på fordon, utrustning eller verktyg. De används ofta för dyrare och större utrustning och fordon. De används ofta ihop med andra typer av digitala verktyg såsom resursplanering och fleet management.

  Fördelar:

  • Lätt att spåra fordon och utrustning som är rörlig. Fordon och grävmaskiner kan under en dag befinna sig på en rad olika platser och geografiskt stora avstånd.
  • Den här typen av utrustning är värdefull och mycket stöldbegärlig. Spårning gör det lättare för dig att få tillbaka din utrustning och underlätta polisens arbete. Geofencing kommer omedelbart att notifiera dig när utrustningen eller fordonen befinner sig utanför ett fördefinierat område.
  • Analys och användning, hålla reda på timmar fordon och utrustning används och full koll på service och underhåll.

  Nackdelar:

  • GPS och GSM enheter kan vara utrymmeskrävande och inte passa mindre verktyg. Trots att enheterna blir mindre och mindre passar de tyvärr inte för de flesta handverktyg ännu.
  • Pris, GPS-enheter är dyra, och att lägga till en 300SEK per enhet till ett mindre handverktyg är inte alltid ekonomiskt försvarbart. Ibland säljs GPS-enheter med ett månadsabonnemang per enhet.
  • Batteritid, att ha både GPS och GSM i en spårenhet påverkar batteritiden. Vissa GPS-spårare har 1 års batteritid, men de flesta är anslutna till någon form av externt batteri. I bilar och fordon används ofta en enhet som ansluts till OBD-porten. Finns ej detta måste batteriet laddas med jämna mellanrum; detta ökar det administrativa arbetet.

  Exempel på företag som tillhandahåller GPS-enheter och “fleet management” är till exempel https://www.fleetr.com/ eller https://www.automile.com/. 1. Bluetooth-enheter för spårning av mindre verktyg. Dessa enheter har vuxit enormt under de senaste åren av ett par enkla anledningar: De är små, de erbjuder liknande möjligheter som GPS-enheter få realtidspositionering men de har längre batteritid. Utvecklingen av Bluetooth-enheter för konsumenter likt Apple AirTag och Tile har gjort dessa enheter mycket billigare på bara några år. Inom professionell verktygsspårning börjar fler och fler verktygstillvekrare bygga in Bluetooth-spårning i verktygen. Från tillverkare som Milwaukee och Hilti kommer systemet One-key respektive OnTrack. Bluetooth-enheter kan använda vilken mobiltelefon som helst i närheten av enheten som har spårappen installerad för att vidarebefordra sin plats. Den använder därigenom telefonens GPS-koordinaterna. På så sätt är det fortfarande möjligt att få uppdaterade koordinater, så länge någon på byggarbetsplatsen är i närheten av verktyget.

  Fördelar:

  • Billigare än GPS-enheter och har längre batteritid tack vare Bluetooth-tekniken.
  • Platsen uppdateras när någon är nära verktyget. Kan användas för att lokalisera borttappade eller felplacerade verktyg på byggarbetsplatsen.

  Nackdelar:

  • Dyrare jämfört med QR/NFC-koder eller streckkoder.
  • Jämfört med GPS och GSM behöver du fortfarande någon som är nära verktyget för att få dess aktuella plats.
  • Du behöver en app installerad på din telefon för att det ska fungera.

  Tile är en leverantör av Bluetooth-enheter för konsumenter https://www.thetileapp.com/

 2. QR-taggar, NFC-taggar och streckkoder. Den vanligaste och mest mogna teknologin för verktygsspårning och inventariekontroll. En verktygsplats sparas när en användare skannar en verktygskod med sin mobiltelefon, telefonens GPS-koordinater skickas till en databas som sparar den aktuella platsen. När verktyget senare returneras och skannas igen, uppdateras koordinaterna. Efter inskanning av koden finns också en ansvarskedja för verktyget, för att alltid kunna spåra vem och var verktyget är. Det gör det enkelt att spåra och rapportera vilka verktyg som använts på vilka projekt och hur länge.

  Fördelar:

  • Billigaste spårningslösningen som finns. Mycket robust och lätt att komma igång.
  • Fullständig inventariekontroll och koder för varje verktyg.
  • Mycket små och kräver inget eller mycket lite underhåll.

  Nackdelar:

  • Ingen realtidspositionering
  • Utan realtidsposition kan det fortfarande vara svårt att hitta felplacerade och borttappade verktyg på byggarbetsplatsen.

  Kontakta oss för att höra mer om fördelarna med QR- och NFC-spårning och inventariekontroll.

Verktygsspårning - sammanfattning

Vilken spårningslösning ska ni välja? Olika spårningsteknologier används i olika syften och för olika utrustning och behov. Större och dyrare utrustning och fordon bör ha GPS och GSM-spårning. Denna spårning är helt fristående och är för det mesta ansluten till en strömkälla på fordonet eller maskinen.

Bluetooth-spårning används med fördel på handverktyg och mindre utrustning. Utrustning som kanske inte har en strömkälla att spårenheterna kan anslutas till och som flyttas runt så mycket.

Alla verktyg ska alltid ha en QR/NFC-kod utöver de andra spårningsmetoderna som eventuell används för inventariekontroll. Ett unikt ID utöver serienumret. Det säkerställer full koll och spårning för alla dina verktyg. När en GPS- eller Bluetooth-spårare används fästs QR-koden ofta på spårningsenheten.

Det finns en rad andra funktioner i ett verktygsinventeringssystem, och vi på Buildsight bygger ett system som erbjuder mycket mer än spårning. Vårt verktyg har det mesta som behövs för att hålla koll på all er utrustning och full livscykelhantering av era verktyg. Vi erbjuder service- och underhållsnotifikationer, budtransport av verktyg; och hantering av service och garanti-ärenden..

Vi på Buildsight är fokuserade på QR/NFC-taggar för tillfället, inom en snar framtid kommer vi erbjuda även Bluetooth och GPS-enheter.