5 digitala verktyg för byggbranschen

2021-08-20

Byggbranschen förändras snabbt i och med digitaliseringen. 93% av tyska byggföretag säger att digitalisering kommer påverka alla deras byggprocesser. Kunderna förväntar sig ökad kommunikation [1] och medarbetarna förväntar sig enkla appar och verktyg. Detta har medfört ett ökat sug för nya digitala verktyg och kreativa lösningar. Trots detta säger enbart 6% av tyska byggföretag att de utnyttjar de digitala verktygen till fullo [2]. Samtidigt visar projektet Bygg 4.0 att digitala verktyg och bättre planering kan halvera byggkostnaden [3].

Många digitala verktyg finns att tillgå för affärsområden såsom ekonomi, marknadsföring och HR. Det finns färre verktyg att tillgå som rör byggprocessen och hur den kan effektiviseras och göras mer kostnadseffektiv.

Här presenteras 5 digitala verktyg och processer, som hjälper er att spara pengar i verksamheten och färdigställa projekt snabbare.

  1. Digital affärs- och projekthantering. Sköt administrationen av era projekt och arbetsordrar digitalt. Mobilapplikation för rapportering av tid, arbetsorder och dagens anteckningar. Daglig återrapportering i mobilen höjer kvaliteten på det inrapporterade datat. Daglig rapportering innebär korrekt rapportering. Digitala system av denna typ är Struqtur, Next och Infobric.

  2. Digital liggare och ID06 identifiering. Vid medelstora och stora byggprojekt kräver lagen att en elektronisk personalliggare finns på plats för inregistrering av alla på byggplatsen. Här finns en rad alternativ som förenklar vardagen, bland annat har Visma SPCS en tjänst för detta och en mer detaljerad beskrivning här. Även uthyrningsbolag så som Lambertsson erbjuder tjänster för digitala personalliggare.

  3. Utforska bygglov, byggprojekt och annan infrastruktur överallt i Sverige. Hitta nya affärer, få information kring allmänna och inkomna bygglov digitalt i på en kartöversikt. Combify erbjuder en enkel digitaltjänst för detta.

  4. Digitala och 3-dimensionella lägesrapporter för större byggen. I större byggen är det ofta 100-tals intressenter, projektledare, hantverkare och arkitekter inblandade. Att hålla alla dessa uppdaterade är ofta mycket tidskrävande, med hjälp av nya digitala verktyg och kameror dokumenterar ni läget på bygget med jämna mellanrum. Du har därmed historik och uppdateringar kring processen, för varje del av projektet. Holobuilder heter ett företag som erbjuder detta.

  5. Verktygshantering och spårning. Framtidens digitala system för hantering av alla era verktyg. Vi på Buildsight har byggt en applikation som är en kombination av något som brukar kallas CMMS (Computerized maintenance management system) och EAM (Enterprise asset management) för framförallt mindre och medelstora bolag i byggbranschen. Spara alla företagets verktyg och klistra på QR koder för inventariekontroll, utcheckning av verktyg och ansvarsfördelning. Sköt reparationer automatiskt, buda verktyg till projekt och ha full överblick på verktygskostnaderna i realtid. Läs mer här.

Alla stora omställningar är tillfällen att accelerera och växa ifrån era konkurrenter, alla investeringar behöver inte kosta mycket pengar. Boka ett förutsättningslöst möte med oss om ni är intresserade av att lära er mer om hur ni kan använda digitala verktyg för att effektivisera och sänka kostnader i er verksamhet.